teystee logo

Fotožurnalizam ili režija!?

Pre otprilike 2 nedelje dvojica francuskih studenata umetnosti osvojili su godišnju nagradu časopisa Paris Match za fotoreportažu. Snimali su studente u Francuskoj koji vrlo težko žive, nemaju podršku roditelja, stan, niti stipendiju, ali ipak uspešno završavaju studije. Evo par fotki, a ostatak se može naći ovde.

paris-match-1

paris-match-2

paris-match-3

paris-match-4

Međutim najzanimljivije tek sledi. Na ceremoniji dodele nagrada objasnili su da je cela serija fotki odglumljena i kako poenta njihovih fotki nije bila da pokažu težak život studentata, nego to da je ljude lako izmanipulisati – prosto zato što piše da je u pitanju reportaža, ljudi to odmah prihvataju zdravo za gotovo.

Ja sam se oduševio, a vi? 🙂

(via DZ)

(3 votes so far)

3 Comments, Comment or Ping

 1. Opasne su te igre sa fotografijama, zato je video možda iskreniji, ali opet i tu postoji mogućnost manipulacije. Žarko Korać je imao odličnu emisiju na RTS koja je bila objavljena davno, davno (ima sigurno više od 15 godina), gde je na primeru posmatranja jednog događaja (u tom slučaju saobraćajni haos u jednom prolazu) iz više različitih uglova pokazao kako se menja naše shvatanje onoga što se odigralo.

  Nama je profesorka sociologije ovo najbolje demonstrirala kada nam je samo pokazala nekoliko totalno nepovezanih fotki i pitala nas šta mislimo da se na njima dešava. Naša svest i znanje su doveli do toga da ni za jednu jedinu sliku (a bilo ih je dosta) nismo pogodili šta se zaista tu dešva.

  Opasne stvari, kažem ja 🙂

 2. Ma ovi studenti samo spavaju …. 🙂 🙂

  Crna sala, izvinjavam se.

  I priznali su sami da je rezirano ??

 3. aha sami su priznali… na dodeli nagrada… 😉 imas na netu dosta o tome, npr ovde ili ovde, a ako znas francuski i ovde

  ivane, opasne stvari, slazem se… i to ne samo kod fotografije, nego kod svih medija, tv je najocigledniji primer…

Reply to “Fotožurnalizam ili režija!?”

21 unbreakable laws of money pdf