teystee logo

Prokudin-Gorsky: 100 years of color photos

Uopšte ne mogu da zamislim prošlost u boji 😉 A tek ne mogu da verujem da su ove fotke, iako izgledaju kao rekonstrukcije rađene juče, zapravo stare čitav vek! Da, sve do jedne!

Sergey Prokudin-Gorsky: Tolstoy

Radio ih je rus, Серге́й Проку́дин-Го́рский na samom početku dvadesetog veka, tehnikom koju je sam razvio, koja se mnooogo razvijenija i danas koristi, a poznata je kao RGB.

Više o čoveku, njegovom radu i tehnici možete naći npr u ovom super tekstu, ili kao i obično na wikipediji, a dosta fotki ima i na flickru. Ovde ću samo da napomenem da je postao poznat ovom prvom fotkom, slikom Lava Tolstoja iz 1908. godine, nakon čega ga je car Nikolaj unajmio da dokumentuje Rusko carstvo tog vremena.

Sergey Prokudin-Gorsky

Sergey Prokudin-Gorsky

Sergey Prokudin-Gorsky

Sergey Prokudin-Gorsky

(via art coupBoogie-jev blog)

(2 votes so far)

10 Comments, Comment or Ping

 1. I mi konja za trku imamo 😀

  1. maj 1913. godine.

  http://i43.tinypic.com/29awuwl.jpg

 2. hehehe znao sam da ces se umesati 🙂

  thx, strava je slicka!! 🙂 mada mi je malo lakse da poverujem da je slikana tada, nema ovu punocu boja… salji jos slobodno ako imas 😉

 3. ves

  limunada! sjajno 🙂

 4. Nažalost to je jedina u boji iz tog perioda koju sam uspeo da nađem, mada mi se čini da negde u arhivi možda imam još neku, ali je to sigurno nešto već kasnije oko 40-tih. Prosto da čovek ne poveruje da je tako nešto rađeno pre 100 godina. 😀

 5. ves

  meni nije to nista neverovatno, prosle godine sam videla jenu reklamu iz 1929, onako profi, kao kratki film od 7 ili 9 minuta mogu da pronadjem ako vas zanima, snimljenu kod nas..ludilo 🙂

 6. zanima nas 🙂 btw ako mislis na onu za kaladont, onda znamo koja je, ne moras da trazis 🙂

  a btw ves, malo mi je neverovatno da ti ove fotke gore nisu neverovatne 😉 al ajd, kad kazes…

 7. ves

  ma niste me skapirali, htedoh reci da me ne cudi da je i u nasoj zemlji postojala fotka u boji u to vreme, Bre – nismo mi tad toliko kaskali za svetom, ni u cemu, cak smo bili i savremeniji u nekim stvarima (al sam patriota vidis ti to)

  a naravno da su amazing fotografije.

  i jeste kaladont reklama 🙂

 8. ves

  ..pod temperaturom sam danima, a od 10 dana terapije penicilinom je proslo tek 2, i prilicno sam osamucena od tolikih lekova.
  uz sve to pokusavam da ucim smrdljivu psihologiju za ponedeljak. ne znam koji peder je smislio da je matematicarima potreban taj ispit.

 9. pod temperaturom i penicilinima ucis? o boze… jel i radis 8 sati za kompom!?

 10. ves

  oterali su me na bolovanje par dana, prethodnih sam bila vrlo malo van kreveta. a fora je sto su i sef i kolega tamo – bolesni, isto od nekog virusa lol. sad cu lekic pa u krevet..

  e trebalo bi da je danas u gradu otvorena jedna kao..zvucna instalacija “RGB City”, ne znam samo da li je kisa smetala. u svakom slucaju, trebalo bi i sutra da bude, na stud. trgu tamo kod trolejbusa. evo vise detalja, pa ako te zanima, otidji.
  http://www.lust.nl/rgbcity

  to je organizovao dis-patch kod nas.. 🙂

Reply to “Prokudin-Gorsky: 100 years of color photos”

21 unbreakable laws of money pdf